Ръководство

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПОРТНО ДЪЛГОЛЕТИЕ И ПРЕДАНОСТ КЪМ ЕДИН ОТБОР

Вицепрезидентът на ФК ”Ботев” Гълъбово 1945 Стоян Тодоров Диков е пример за спортно дълголетие и преданост към един отбор. Той е роден на 03. 09. 1973 г., в Гълъбово. От началото на 80-те години, на миналият век, когато започва да тренира футбол в детския отбор на ”Енергетик” Гълъбово, до сега, Стоян Диков е част от футболният тим на Гълъбово. Стоян Диков е нападател, голмайстор, капитан, заместник – председател, президент и спонсор на ”Енергетик” и ”Ботев” Гълъбово. Той дебютира, на 16 години, в мъжкия отбор на ”Енергетик”, през сезон 1989 г. – 1990 г., когато тимът на ”Енергетик” играе в Югоизточната ”В” група. От тогава, до сезон 2015 г. – 2016 г., играе в отборите на ”Енергетик” и ”Ботев” Гълъбово. Като играещ заместник – председател на ФК ”Ботев” Гълъбово, Стоян Диков има три сезона 2013/14 г., 2014/15 г. и 2015/16 г. в ”Б” група. През сезон 2014/15 г., в предпоследният 29-ти кръг и последен домакински мач на ”Ботев” Гълъбово срещу ”Локомотив” Мездра, той отбелязва първия гол, за победата за ботевци с 2:0.

В кариерата му, на футболист, има и един любопитен момент. През пролетта на 2011 г., отборът на ”Ботев” Гълъбово постига своята най – голяма победа с 9:0, срещу тима на ”Габровница” Горно Сахране  във ”В” група и една от най – големите си победи в своята история. През тази пролет отборът на ”Габровница” е наказан с отнемане на домакинство за няколко срещи. В същото време Горно Сахране и Гълъбово са в една област – Старозагорска и тимовете на ”Габровница” и ”Ботев” се разбират този мач, да се състои в Гълъбово, а не в друг град. Правилникът на БФС позволява това да се случи. Двамата вратари на ”Ботев” обаче са контузени и на вратата на ботевци в срещата с ”Габровница”  застава нападателят Стоян Диков, който пази отлично и не допуска гол.

В началото на 90-те години на миналият век, неговият баща Тодор Диков е председател на ФК ”Ботев” Гълъбово. По това време ботевци играят в Югоизточната ”В” група. Това са най – трудните години  в историята на футболният тим на Гълъбово. След смяната на политическата система в България през 1989 г. идват трудни години, не само за футбола, но и за спорта  в Гълъбово. За щастие  на приятелите на футбола от Гълъбово,техният тим оцелява.

На 13. 09. 2013 г., в малката зала на Дома на културата ”Енергетик” е основан Фен клуб ”Ботев” Гълъбово. Един от гостите на това събитие е Стоян Диков. По време на събранието той споделя: ”Много е трудно, да се поддържат малки футболни клубове като ”Ботев”. За това няколко пъти мислех да се откажа от футбола. Сега виждам колко много хора милеят за този спорт в Гълъбово. Това ми дава сили да продължа да се занимавам с футбол”, каза Стоян Диков.