Емблематични личности

Драло Койчев

‘Формулата за постигането на успехите на футболният отбор на Гълъбово е пълно доверие и взаимопомощ между треньора и футболистите на футболният терен и извън него, плюс отлична физическа подготовка”, казва тогавашният старши треньор на тима Дралчо Койчев. Той е една от най – големите спортни личности на Гълъбово. Роден е през 1934 г., в с. Константиновец, област Старозагорска. Завършва Висшият институт по физкултура ”Георги Димитров”  в София. Дралчо Койчев е председател на ДФС (Дружество за физкултура и спорт) ”Енергетик” Гълъбово и многократно  старши- треньор на футболният отбор на ”Енергетик”. От 1984 г., до 1986 г., Дралчо Койчев е председател на ФК ”Берое” Стара Загора. Носител е на Балканската клубна купа, с ”Берое”, през 1984 г. През част от шампионският сезон на ”Берое”, е председател на футболният клуб и дава своя принос  ”Берое” да стане Шампион на България през 1986 г.

 

 

 

 

 

 

Панчо Кючуков
През 50-те и 60-те години, на миналият век, един от емблематичните футболисти на ”Ботев” Гълъбово е Панчо Кючуков. Той е и един от най – добрите футболисти в историята на тима от Гълъбово. През цялата си кариера като футболист, във всеки мач Панчо Кючуков играе с кърпа, която е завързана на главата му. През тези години в България има само един подобен случай и това е капитанът на ”Левски” София и национал на България Иван Димчев. Интересното е и това, че Панчо Кючуков играе за ”Ботев” Гълъбово и в същото време е привърженик и на ”Левски” София. Тук  веднага трябва да бъде направено уточнението, че не става дума за подражание или нещо подобно, просто двамата футболисти играят по този начин. ”Ботев” Гълъбово и ”Левски” София  са двата клуба, които завинаги си остават отборите на неговото сърце. След приключване на кариерата му, като футболист, Панчо Кючуков е старши треньор на тима на ”Ботев” Гълъбово и дългогодишен спортен деятел. Неподправеното му вълнение, с което гледа, като зрител домакинските мачове на ”Енергетик” и ”Ботев” Гълъбово, понякога го прехвърля от трибуните на пистата до тъчлинията, за да помогне, ако може, в даден труден мач, гълъбовци да спечелят победата. Неговият внук Панайот Кючуков, също е бивш футболист на ”Ботев” Гълъбово. Панайот Кючуков е неколкократен участник в шоуто на ”Нова телевизия” ”БИГ – Брадър” и в други шоупредавания на българските телевизии.

 

Дончо Куртев

Капитанът Дончо Куртев е дългогодишен и един от най – добрите футболисти в историята на футболният тим на Гълъбово. Той играе в средата на терена. След приключване на кариерата му, като футболист, Дончо Куртев е старши треньор на отбора на ”Енергетик”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Петко Ганчев

Един от основните футболисти на тима на ”Енергетик” Гълъбово, от края на 60-те и началото на 70-те години, на миналият век е Петко Ганчев. Той е централен нападател. Със своите 124 отбелязани гола, Петко Ганчев е на осмо място във Вечната ранглиста на голмайсторите в ”Б” група. Тези 124 гола, Петко Ганчев ги вкарва за отборите на ”Енергетик” Гълъбово, ”Арда” Кърджали и ”Марица – Изток” Раднево. Той е голмайстор № 1, на ФК ”Арда” Кърджали, на равнище ”Б” група. Петко Ганчев играе и за тима на ”Берое” Стара Загора.